Hammarby Fotboll

Hammarby IF bildade sin fotbollssektion 1915 och grunden för Hammarby Fotboll var satt. Klubben spelade sin första säsong i Allsvenskan 1925 och har sedan dess varit en av de största klubbarna i landet, både gällande antal utövare och placeringar. Även om titlarna uteblivit har de mängder med allsvenska säsonger bakom sig.

Hammarby Fotboll har förutom sitt herrlag som spelar i Allsvenskan även ett damlag som också är hemmahörande i den högsta divisionen för tjejer, Damallsvenskan. Utöver sina seniorlag så har klubben även ett stort antal ungdomslag i alla åldrar för både flickor och pojkar. Dessa olika ungdomslag sysselsätter omkring 3 000 ungdomar varje vecka.

Hammarby Fotboll genom historien

Hammarby Fotboll har genom åren varit en stabil klubb i den högsta divisionen i Sverige och har sammanlagt spelat 49 säsonger i Allsvenskan. Det har dock funnits perioder i klubbens historia då de pendlat i seriesystemet. Men Hammarby har alltid återhämtat sig och tagit sig tillbaka till den högsta serien.

2001 var året då allt klaffade för Hammarby och de vann klubbens första och hittills enda SM-guld. Klubbens damlag har även de ett SM-guld som de tog 1995. Hammarby spelade sina hemmamatcher på klassiska Söderstadion mellan 1967 och 2014, innan den arenan revs och man flyttade ett stenkast bort till sin nya hemmaarena Tele2 Arena.

Hammarby Fotbolls nutid och framtid

Hammarby Fotboll har efter åren i Superettan mellan 2009–2014 börjat bygga en ny grund för att i framtiden kunna bli den storklubb i Sverige som de jobbar mot. De flyttade in på nya och moderna Tele2 Arena under 2014 och vann direkt Superettan. De tog då steget tillbaka till Sveriges högsta division. Många av spelbolagen har gett Hammarby stora chanser att vara med och slåss om topp tre säsongen 2018.

Efter den senaste återhämtningen har draget kring klubben varit enormt, detta har bidragit till att de idag har Sveriges högsta publiksnitt. Klubben har även värvat flera profilstarka spelare som bidragit till att klubben tagit steg för steg för att närma sig toppen i Sverige. Framtiden ser med andra ord ljus ut för Hammarby Fotboll.

Hammarby IF Bandyförening

Från 1905 har det spelats bandy i Hammarby, Stockholm. En av Stockholms mest anrika föreningar skapade en bandysektion för att utveckla sin klubb och möta efterfrågan på sporten. För att skapa ett seriespel och utveckla sporten tog Svenska Fotbollsförbundet över organisationen för bandysporten 1906. Nu skapades en nationell serie som också blev grunden till den bandynation som Sverige är idag.

Hammarby Bandy utvecklades snabbt och framförallt efter hopslagningen med Klara SK och deras nya centrala anläggning så började laget synas i slutspel och högt uppe i tabellerna. Laget har flertalet gånger tagit sig till slutspel och även finaler, men inte förrän säsongen 2009/2010 blev det äntligen guld. Guld delades även ut säsongen 2012/2013. Nu räknas Hammarby som ett stadigt lag i svenska högsta serien.

Bolag eller förening?

Hammarby Bandy var den första föreningen i bandy-Sverige som beslutade sig för att bolagisera delar av sin verksamhet. Den verksamhet som täckte elitlagen och de äldsta juniorerna. Sedan hösten 2007 har bolaget funnits och barn- och ungdomsverksamheten är fortfarande kvar i föreningsorganisationen. Damlaget har varit en del i föreningen och sedan 2004 gick de ihop med sjuttiotalets dominant inom Dambandy, IF Göta.

Kända profiler i Hammarby Bandy

Att skapa en ny kultur och tradition i en storstad är inte lätt och bandyentusiasterna blev glada när föreningen satsade och tog in välkända sportprofiler från några av bandyns högsäten. Den som många tycker satte bandyn på Hammarbykartan är spelaren Jonas Klasson från den bandystarka orten Vetlanda. Här skapades 96/97 ett bra lag och Hammarby tog steget upp i elitserien och gick till SM-kvartsfinal.

Dagens Hammarby Bandy

Många var spelarna som skulle skriva kontrakt inför säsongen 2018/2019 och de flesta har valt att stanna kvar, bland annat landslagsmålvakten Patrik Hedberg. Laget nådde föregående säsong hela vägen till final men med förlust, och de flesta är sugna på revansch. Den kommande säsongen får laget ett tillskott från välkända Vetlanda genom Pontus Blomberg. En spelare med kunskap och erfarenhet från landslaget.

Bajen Fans

Bajen Fans är en supportergrupp som stödjer idrottsklubben Hammarby IF. Bajen Fans är en oberoende grupp och även om den stödjer Hammarby IF har den inget, förutom kärleken till klubben, gemensamt med moderföreningen Hammarby IF. Grunden i Bajen Fans är att genom sitt engagemang stötta Hammarby IF på bästa sätt både när laget spelar på hemmaplan och när de spelar på bortaplan. Som medlem i Bajen Fans har du tillgång till rabatter på olika resor och event som Bajen Fans ordnar för sina medlemmar. De har även ett eget bowlinglag där medlemmarna tävlar tillsammans under namnet Bajen Fans Bowling.

Vad gör Bajen fans?

Bajen Fans huvudsyfte är som sagt att stödja Hammarby IF och alla deras sektioner på bästa sätt både på hemmaplan och på bortaplan. Detta gör de med närvaro, sånger och god stämning. De anordnar bussresor till bortamatcher runt om i landet för att Hammarbysupportrar ska kunna stödja sitt lag även på bortamatcher. Bajen Fans anordnar även olika evenemang kring matcherna och säljer souvenirer med mera. De anordnar även en årlig fotbollsturnering för sina medlemmar. Det finns också en webbshop där det går att köpa ett sortiment av varor och till Systembolaget kan du beställa och hämta ut en Bajen Fans-öl.

Bajen Fans idag

Bajen Fans har sedan starten 1981 vuxit till en stark kraft inom Hammarby IF och den svenska supporterrörelsen. De är idag den största oberoende supporterföreningen i svensk idrott och har flera tusen medlemmar. De har förutom originalgruppen startat flera olika Bajen Fans-avdelningar i hela Sverige. Detta för att fler personer ska kunna engagera sig runt om i landet och för att kunna samla så mycket folk som möjligt både på hemmamatcher som bortamatcher. Detta har blivit ett lyckat koncept och Bajen Fans har varit en starkt bidragande orsak till att Hammarby IF lockar mängder med folk till sina matcher.