Hammarby IF bildade sin fotbollssektion 1915 och grunden för Hammarby Fotboll var satt. Klubben spelade sin första säsong i Allsvenskan 1925 och har sedan dess varit en av de största klubbarna i landet, både gällande antal utövare och placeringar. Även om titlarna uteblivit har de mängder med allsvenska säsonger bakom sig.

Hammarby Fotboll har förutom sitt herrlag som spelar i Allsvenskan även ett damlag som också är hemmahörande i den högsta divisionen för tjejer, Damallsvenskan. Utöver sina seniorlag så har klubben även ett stort antal ungdomslag i alla åldrar för både flickor och pojkar. Dessa olika ungdomslag sysselsätter omkring 3 000 ungdomar varje vecka.

Hammarby Fotboll genom historien

Hammarby Fotboll har genom åren varit en stabil klubb i den högsta divisionen i Sverige och har sammanlagt spelat 49 säsonger i Allsvenskan. Det har dock funnits perioder i klubbens historia då de pendlat i seriesystemet. Men Hammarby har alltid återhämtat sig och tagit sig tillbaka till den högsta serien.

2001 var året då allt klaffade för Hammarby och de vann klubbens första och hittills enda SM-guld. Klubbens damlag har även de ett SM-guld som de tog 1995. Hammarby spelade sina hemmamatcher på klassiska Söderstadion mellan 1967 och 2014, innan den arenan revs och man flyttade ett stenkast bort till sin nya hemmaarena Tele2 Arena.

Hammarby Fotbolls nutid och framtid

Hammarby Fotboll har efter åren i Superettan mellan 2009–2014 börjat bygga en ny grund för att i framtiden kunna bli den storklubb i Sverige som de jobbar mot. De flyttade in på nya och moderna Tele2 Arena under 2014 och vann direkt Superettan. De tog då steget tillbaka till Sveriges högsta division. Många av spelbolagen har gett Hammarby stora chanser att vara med och slåss om topp tre säsongen 2018.

Efter den senaste återhämtningen har draget kring klubben varit enormt, detta har bidragit till att de idag har Sveriges högsta publiksnitt. Klubben har även värvat flera profilstarka spelare som bidragit till att klubben tagit steg för steg för att närma sig toppen i Sverige. Framtiden ser med andra ord ljus ut för Hammarby Fotboll.