Från 1905 har det spelats bandy i Hammarby, Stockholm. En av Stockholms mest anrika föreningar skapade en bandysektion för att utveckla sin klubb och möta efterfrågan på sporten. För att skapa ett seriespel och utveckla sporten tog Svenska Fotbollsförbundet över organisationen för bandysporten 1906. Nu skapades en nationell serie som också blev grunden till den bandynation som Sverige är idag.

Hammarby Bandy utvecklades snabbt och framförallt efter hopslagningen med Klara SK och deras nya centrala anläggning så började laget synas i slutspel och högt uppe i tabellerna. Laget har flertalet gånger tagit sig till slutspel och även finaler, men inte förrän säsongen 2009/2010 blev det äntligen guld. Guld delades även ut säsongen 2012/2013. Nu räknas Hammarby som ett stadigt lag i svenska högsta serien.

Bolag eller förening?

Hammarby Bandy var den första föreningen i bandy-Sverige som beslutade sig för att bolagisera delar av sin verksamhet. Den verksamhet som täckte elitlagen och de äldsta juniorerna. Sedan hösten 2007 har bolaget funnits och barn- och ungdomsverksamheten är fortfarande kvar i föreningsorganisationen. Damlaget har varit en del i föreningen och sedan 2004 gick de ihop med sjuttiotalets dominant inom Dambandy, IF Göta.

Kända profiler i Hammarby Bandy

Att skapa en ny kultur och tradition i en storstad är inte lätt och bandyentusiasterna blev glada när föreningen satsade och tog in välkända sportprofiler från några av bandyns högsäten. Den som många tycker satte bandyn på Hammarbykartan är spelaren Jonas Klasson från den bandystarka orten Vetlanda. Här skapades 96/97 ett bra lag och Hammarby tog steget upp i elitserien och gick till SM-kvartsfinal.

Dagens Hammarby Bandy

Många var spelarna som skulle skriva kontrakt inför säsongen 2018/2019 och de flesta har valt att stanna kvar, bland annat landslagsmålvakten Patrik Hedberg. Laget nådde föregående säsong hela vägen till final men med förlust, och de flesta är sugna på revansch. Den kommande säsongen får laget ett tillskott från välkända Vetlanda genom Pontus Blomberg. En spelare med kunskap och erfarenhet från landslaget.